Taiji on kuin matka. Se avaa silmät ja pysäyttää. Ruisleipä ei ole enää entisensä eivätkä työkaverin marinat vaikuta sinuun. Alat nähdä asioiden taakse. Tulet enemmän sinuksi kun tunnet koko ajan selvemmin, kuka olet. Jonkun lähellä olevan henkilön nuijiessa sinua sopivampaan muottiin tunnet, mitä tapahtuu etkä tunne vaan vihaa tai ärtymystä.

Tein pienen ekskursion Eestin taijiryhmään, Rein Siimu Taijikooliin. Taijita tehdään monin eri tavoin, mutta Taiji Bai`Ou on nimenomaan terveysliikuntaa. Sitä voisi kutsua myös Voimataijiksi. Sen toi Suomeen Rein Siim, Kiinan ja lopulta naapurimme Eestin kautta.

Eestin solina tuo paljon kiitollisia muistoja. Kaikki ne neuvot, jotka Rein antoi terveyteni palauttamiseksi. Kaikki ne mieltä avaavat keskustelut Taijissa. Kaikki ne naurunremakat. Tehokurssit, joissa syvennyttiin tiettyyn aiheeseen. Leirit, joissa saa keskittyä vain taijin tekemiseen. Muistan sen valtavan vaikutuksen terveyteen ja mieleen. Kaikenmaailman lämmittelyliikkeet, mitä mielikuvituksellisimmat. Taidekurssit, suklaalla ja kahvilla höystettynä, koska piirtäminen on rankkaa, yhdenlainen voimanharjoitus. Karateharjoitukset ja nopean ja tehokkaan voimankäytön oppimista.

Taijissa opin ajattelemaan uudella tavalla voimasta. Se ei ole pelkästään isoja hauiksia. Fyysisen voiman lisäksi on olemassa henkinen ja sisäinen voima, mielen voima. Voima kehittyy ponnistelemalla, menemällä joskus edemmäs. Tosin voiman kehittyminen vaatii myös oikeaa, syvää lepoa. Voima on jotain hyvin arkipäiväistä, se auttaa pitämään puolensa työpaikalla ja ihmisjoukossa Stockmannin Hulluilla päivillä.

Katselen laivan ikkunasta Suomenlahtea. Meri on kuin elämä, aaltoja tulee ja menee, ihmisiä, tapahtumia, iloja, suruja. Lopuksi ne sulautuvat yhdeksi mereksi. Taiji on kuin meri. Se huuhtelee sielua ja ruumista. Taiji on turvasatama. Mietin, mitä Rein opetti.

Etsi oma tie. Pysy sillä, vaikka mikä olisi.

Etsi ilo, hyvä mieli. Pysy siinä, vaikka mikä olisi.

Etsi voima. Käytä sitä, vaikka mikä olisi.

Etsi hyvä. Edistä aina hyvää elämässä.

– Susanna