Pitkä päivä takana ja sitä kaatuu sänkyyn kaikkensa antaneena. Päässä pyörivät vielä pomon lauseet, wilma-viestit, vastaamattomat sähköpostit, Kulta sinusta on tullut pullukka-ohjelman uusimmat käänteet, facebookin artikkeli hyvän elämän kymmenestä askeleesta, joista ei saa enää askeltakaan kiinni, vaikka miten pinnistelee. Tuli juotua kahvia iltakasiin asti, että pysyy skarppina töissä. Ei tullut syötyä iltapalaa, että ei joudu edellä mainittuun ohjelmaan. Päässä kuplii, vatsassa kuplii. Vaikka edessä on yksi elämäsi tärkein asia, uni. Yksi elämääsi eniten vaikuttava asia, uni. 

Unimaailma on pyhä. Valkoinen maailma. Varjelen unta kuin parasta kaveriani. Pidän siitä huolta iltarutiinein, kävelen kaukaa televisiosta ja tietokoneesta. Syön hyvin proteiinipitoista ruokaa ja otan ehkä magnesiumin kyytipojaksi. Sanotaan, että onni on kuin höyhen. Mutta untakin tulisi kohdella ja arvostaa kuin valkeaa pientä höyhentä kämmenellä. Pitää siitä huolta, ettei se karkaa tuuleen.

Unessa keho korjaa fyysistä olemustasi, ompelee haavoja yövuoroissa, heittää vettä tulehtuneen nivelen päälle ja sammuttaa niveltulehduksia. Uni silittelee aivoja ja sanoo rauhoittavasti, et olkka ny iha hiljaa hetki ja lepo vaa, mää hoira tän tyypi ny. Aivojen sähkökäyrät menevät unessa eri taajuuteen. 

Unet ovat mahdollisuus. Ne kertovat elämästäsi sinulle sen, minkä tunnet vatsanpohjassa epämääräisenä ahdistuksena. Unet kertovat usein hyvinkin selvästi mikä sinulle on hyväksi tai mikä elämässäsi mättää. Näytetään ovia ja polkuja, sytytetään tulipaloja, juostaan pakoon mörköjä, omia ongelmia, lennetään kuin joutsen. 

Unihuone. Sitä voi arvioida weng shuin, wabi sabin zeniläisyyden tai Marko Paanasen ohjelman avulla, ihan miten vaan, mutta fakta on, että sillä on merkitystä millainen unihuone on. Pimeä on hyvä, aivot ymmärtävät paremmin päästää irti ja nukkua. Raikas makuuhuone ja puhtaat lakanat tuovat raikkaan unen. Potki rohkeasti makuuhuoneesta ylimääräiset roinat pois ja raahaa televisio toiseen huoneeseen, vaikka puoliso roikkuisi vielä johdoissa kiinni. Hommaa herätyskello, puhelin pois makuuhuoneesta. Liha on heikko, ja kiusaus liian iso nukahtaa naama naamakirjassa tai muualla some-maailmassa. Nyt on unimaailman vuoro. Kyllä sitä ehtii huomenna sitten taas. 

Viimeiseksi illalla voi hymyillä. Ajatella mukavia asioita, jotka meni putkeen. Huonossakin päivässä jotain on mennyt putkeen. Tai asioita omassa elämässä, joista olet onnellinen. Tee peitosta pesä. Tunne miten valtavan hyvä siellä on olla köllöttää. Ihan niin kuin teit joskus lapsenakin. Silloin me osattiin se paremmin. Pesään voi hiipiä ja mennä kippuralle ja antaa mielen tulla takaisin kotiin. 

-Susanna