Pelko on meille ihmisille ihan tavallista ja normaali asia. Tänä päivänä on ihan luonnollista, että pelkomme kasvavat välillä ylisuuriksi. Ei silti mitään hätää! On olemassa menetelmiä kuten TRE-menetelmä ja Mindfulness, joiden avulla voimme oppia hallitsemaan ja ymmärtämään omia pelkojamme. 

Pelot syntyvät aina omista ajatuksistamme ja tunteistamme. Mindfulness-harjoittelu ohjaa ymmärtämään omaa mieltämme, kyseenalaistamaan ajatteluamme ja tunteitamme. Mindfulness-harjoittelun aikana on hyväksyttävää, että mielemme pomppii apinan lailla ajatuksesta toiseen. Harjoituksen punainen lanka onkin se, että oivallamme minkälaisia ajatuksemme ovat. Palvelevatko ne itseä vai aiheuttavatko ne pelkoa, arvostelua tai jotain muuta kielteistä itsessämme. Kun tarpeeksi monta kertaa ”jää kielteisestä ajattelutavasta kiinni”, ajatuksemme alkavat kuin itsestään muuttua.

TRE-menetelmä

TRE-menetelmä puolestaan on kehollinen harjoitus. Kun mieli on levoton ja peloissaan, myös kehomme jännittyy. Tämä jännittyneisyys voi taas aiheuttaa unettomuutta ja ahdistusta.TRE- menetelmä on helppo oppia ja siinä ei ole mitään kummallista. Eläimet osaavat tämän taidon väristä ihan luonnostaan ja siksi se on myös meille ihmisille luonnollinen keino purkaa jännityksiä kehostamme ja mielestämme.

TRE on lyhenne sanoista Tension&Trauma(stress) Releasing Exercise. TRE-menetelmä on jo ympäri maailman tunnettu itsehoitomenetelmä ja Suomessakin TRE-menetelmää on ohjattu reilut 10 vuotta.

TRE Studio Reinussa

Menetelmään voi tutustua meillä Studio Reinussa joko yksilö-ohjauksena tai kerran kk:ssa järjestettävissä TRE-workshopeissa. Menetelmä on yksinkertainen ja helppo oppia. Lisäksi järjestämme ryhmätunteja joka maanantai, joihin voit tulla muistelemaan menetelmää ja harjoittamaan sitä yhdessä.

Kuinka TRE toimii?

TRE perustuu siihen, että jalkojen ja lonkankoukistaja-alueen lihaksia kevyesti rasittamalla kehossa käynnistyy hienovarainen värinä, joka puolestaan purkaa syviä lihasjännityksiä kehostamme. Harjoituksen viimeinen vaihe tehdään selinmakuulla alustalla ja harjoituksen päätyttyä olo koetaan monesti raukeana. Kun keho rentoutuu, samalla mieli rauhoittuu.

Kuulostaa hassulta ja kummalliselta, mutta TRE toimii hyvin esim. univaikeuksissa ja myös liikunnan jälkeisenä palauttajana. Ensimmäisellä harjoituskerralla tärinä ulottuu monesti vain jalkoihin ja lantion alueelle. Harjoituksen pystyy lopettamaan koska vain ja itsesäätely onkin erityisen tärkeää. Yksilö-ohjauksen tai workshopin jälkeen TRE-harjoitusta voi jatkaa itsekseen kotona.

tre-menetelmä

Huom vaikeat fyysiset ja psyykkiset ongelmat (ahdistus, masennus ja psyykkiset sairaudet) ovat esteenä TRE:n harjoittelulle. Lue lisää TRE-menetelmästä ja siihen osallistumisesta nettisivuiltamme.

Syyskauden 2022 viimeinen TRE-workshop järjestetään huomenna lauantaina 18.11. klo 11-13, tervetuloa mukaan! Varaa paikkasi tästä.

-Anne S