Mistä saisin lisää voimia ja energiaa? Miten voisin hallita omaa elämääni nykyistä paremmin? Miten oppisin tekemään viisaita valintoja? Valitettavan usein vain pelkkä arjen pyörittäminen vie kaikki voimamme. Haluaisimme kyllä elää terveemmin, laadukkaammin, täysipainoisemmin, mutta emme tiedä, miten päästä alkuun. Ymmärrämme muutoksen tarpeen, mutta emme oikein jaksa paneutua uuden tien valintaan.

Stressi on petollinen seuralainen. Se sairastuttaa, pilaa kyvyn nauttia olemassaolosta ja tekee tihutöitään mielessä ja kehossa. Toisaalta tarjolla on monenlaista lääkettä niin fyysisen kuin henkisen kunnon kohentamiseen, jopa liiankin kanssa. Läpikaupallistunut maailmamme on täynnä houkutuksia, mahdollisuuksia ja lupauksia. Kurssien ja viimeistä huutoa olevien oppien sekamelskassa etsijä on yleensä entistä enemmän ymmällään, sillä pintatieto monelta eri alalta on vienyt eksyksiin. Se on luonut harhakuvan, että poimimalla herkun sieltä toisen täältä ihminen voi nopeuttaa kehitystään. Kuitenkin tuloksena on vain levoton ja sekava mieli, joka ei ota uskoakseen, että suuret totuudet ovat ikuisia ja yksinkertaisia. 

Mahdammeko pikkuhiljaa uskoa, että melkein aina vähemmän on enemmän, että on parempi keskittyä laatuun kuin määrään? Opimmeko lopulta ymmärtämään, että asiat – etenkin ne, joissa kysymyksessä on oman tilanteen kohentaminen – on tehtävä itse? Usein tarvitaan syvällinen muutos asenteessa ja elämäntavoissa. On suostuttava ponnistelemaan ja maltettava edetä pienin askelin, jotta saataisiin pysyviä tuloksia. ”Moni ei halua tehdä pientä, laitaa jalkaa toisen eteen”, on viisas taolainen opettaja todennut pari tuhatta vuotta sitten.

Uusi oppilas tulee taiji-ryhmään suurin odotuksin: ”Olisikohan tässä lopultakin se mitä olen etsinyt? Helppo ja nopea keino selättää stressi, kohentaa terveyttä ja parantaa omaa energiatasoa? Tapa kehittää itseään nopeasti sekä fyysisesti että henkisesti ja ilman sen suurempaa ponnistelua?” Etsijä on oikealla tiellä, mutta voi silti kokea yllätyksen. Tien kulkeminen edellyttää paitsi tahtoa ja sinnikkyttä myös kykyä ja halua ponnistella. On olemassa vaara, että into laantuu alkumetreillä. Edistyäkseen oppilaan on maltettava edetä rauhallisesti, ”laitettava jalkaa toisen eteen.” Onneksi ensimmäiset tulokset alkavat näkyä nopeasti: Keskittymiskyky paranee, fyysinen kunto kohentuu, energiakenttä alkaa vahvistua ja mieli rauhoittua. 

Kokenut taijin harjoittaja säilyttää tyyneytensä kaikissa tilanteissa ja jättää markkinavoimien pintailmiöt omaan arvoonsa. Sen suurempia ajattelematta hän suorittaa päivittäiset rutiininsa: Hän ottaa käteensä parin kilon puntit ja mieli rauhallisena voimistelee, tekee kyykkyjä ja punnertaa. Hän tekee säännöllisesti energiaharjoituksia. Hän tietää, että voimakkaasti liikkuva energia vaatii tuekseen vahvan vartalon. Hän on oppinut, ettei oikotietä ole, vaan on tasapuolisesti kehitettävä kaikkia osa-alueita: fyysistä voimaa, energiakenttää ja mieltä. Silloin harjoitukset vaikuttavat niinkuin niiden pitää: Mieli on kirkas ja selkeä, keho on voimakas ja energinen ja yhteys Luonnon suureen voimaan, ikuiseen voiman lähteeseemme, on aina olemassa.

ewe