Usein kysytään, onko se taiji niinkuin jooga, tai mitä eroa niillä on. Vastaan aina, että sukulaisia ne kyllä ovat.

Todellakin, aluksi, silloin tuhansia vuosia sitten, taijin ja joogan alku oli yhteinen. Aikanaan ne kuitenkin lähtivät kehittymään eri suuntiin ja eri tavoilla. Vuoristoalueilla, joissa ilmasto oli ajoittain viileää, huomattiin liikkeessä tehtävän harjoituksen toimivan hyvin.

Oli myös oppien erilaisia sekoituksia ja välimuotoja, joita kehitetään nyt meidän aikanamme jälleen lisää. Intialaista ja kiinalaista traditiota voidaan nykyään yhdistellä uusiksi lajeiksi, mutta pohjalla ovat samat vanhat perinteet. 

Taiji kasvoi nykyisiksi muodoikseen kaukoidän kulttuuriympäristössä. On olemassa monia erilaisia taijin muotoja, taisteluun tai hyvinvointiin painottuvia. Ne kaikki perustuvat energian ja sen eri muotojen, yinin ja yangin, liikkeeseen ja muutokseen. Liike onkin taijissa ratkaiseva elementti.

Toisin kuin jooga, taiji on dynaaminen harjoitus, joka tehdään aina liikkeessä. Studio Reinun taiji on hyvinvointiin ja sisäisen voiman kehittämiseen tähtäävää. Siinä liike on pehmeää, virtaavaa, pyöreää ja katkeamatonta, kuten energian luonnollinen liike ihmisen kehossa. Liikesarjojen askeleet ovat rentoja ja hitaita, mutta oikein tehtyinä ne sisältävät suuren määrän voimaa.

Itämaisen tiedon mukaan yin- ja yang-energia vuorottelee meidän hengityksessä koko ajan. Jooga perustuu hengityksen ja mielen rytmiin, kun taas taijissa käytetään hengitystä ja liikettä yhteisessä rytmissä, johon mieli tulee mukaan. Ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kehoon, elimistöön ja mieleen. Taijissa keskitytään saamaan energia liikkeelle joka puolella. 

Taiji-harjoittelu aloitetaan pehmeästi. Jokainen tekee sitä omalla tavallaan, omista lähtökohdistaan. Fyysistä voimaa tai henkistä ponnistelua liikkeiden oppiminen ei sen kummemmin vaadi.

Tunneille osallistuminen ennemmin tai myöhemmin on välttämätöntä, sillä ainoastaan videoiden tai kirjojen perusteella taijia ei voi oppia oikein. Epätäydellisistä liikkeistä ei ole haittaa, mutta ne ovat tehottomia.

Taijikuvioiden liikkeet ovat pitkälle hioutuneita sarjoja, jotka vaikuttavat moneen asiaan. Yksin opetteleva harvemmin osaa huomioida ja ymmärtää kaikkia liikkeiden yksityiskohtia, mutta tunneilla opettaja pystyy helposti korjaamaan liikkeet oikeiksi. Opettaja ohjaa ja kertoo, miten liike toimii, ja niin päästään eteenpäin. Lisäksi ryhmässä on voimaa, jonka tunteminen syventää taiji-kokemusta huomattavasti.

Jooga ja taiji ovat hyviä menetelmiä, jotka ovat sinulla milloin ja missä tahansa käytettävissäsi. Et tarvitse erityisiä välineitä, vain pieni rauhallinen hetki riittää. Taiji tasapainottaa ja lisää voimiasi virtaavan liikkeen ja hengityksen avulla.

Studio Reinussa pääset harjoittamaan vanhan yang-tyylin taijia alkeista lähtien. Reinussa on tarjolla niin alkeiskursseja, kuin eri tasoisia jatkoryhmiäkin. Ajoittain Reinussa järjestetään lisäksi taiji-luentoja, joihin voi osallistua paikanpäällä tai etänä. Katso kurssitarjonta tästä.

Studio Reinun taiji-tunneille pääset myös Raumalla, Uudessakaupungissa ja Raisiossa.

Seuraava alkeiskurssi Studio Reinussa alkaa alkuvuodesta, varaa paikkasi aina etukäteen täältä. Pysy kuulolla Reinun kursseista ja tunneista somessa!

Teksti: Anne Lamminpää

Kuvat: Riikka Lamminpää