Qi on energiaa. Taiji taas on alunperin kiinalainen energiaharjoitus, joka on saanut alkunsa jo esihistorian aikana, kun ihmiset ovat oppineet luonnon voiman ja ihmisen voiman yhteyttä.

qi taiji

Luonnonvoima eri kulttuureissa

Ihmisissä vaikuttavaa luonnonvoimaa kutsutaan qi’ksi. Qi on käsitteenä kuulunut laajalti itämaiseen kulttuuriin tuhansien vuosien ajan. Sitä on tutkittu ja käytetty erityisesti taolaisten parissa. Taolainen filosofia on kokonaisuus, joka sisältää monia eri suuntauksia, periaatteita ja käytäntöjä, mutta qin käsite on niissä kaikissa samankaltainen. Sitä kuvataan voimaksi, energiaksi, hengitykseksi tai henkäyksen kaltaiseksi potentiaaliksi.

Qin kaltainen voima on tunnettu kauan myös muiden kansojen parissa, esim. Intian prana. Suomessa se on ollut väki tai mahti. Väkeä, eli sisäistä voimaa, on sanottu olevan kaikessa ja kaikissa, mutta erityisen vahva se on ollut tietäjissä ja parantajissa. Väkensä nostivat myös taisteluun valmistautuvat viikingit ja muut germaanikansat. Tämä luonnonvoima kuuluu siis vahvasti meidänkin perimäämme, vaikka se on nykyään meiltä unohtunut.

qi on energiaa, taiji on energiaharjoitus

Qin vaikutus

Qi on kaikkialla vaikuttava luonnollinen elämän voima, joka saa ruohon siemenet itämään ja kehittymään korsiksi, ja joka liikuttaa tuulta puiden latvoissa. Se ruokkii ihmisen kasvua ja kehitystä koko hänen elämänsä ajan kaikkien elämänvaiheiden läpi. Qi pitää planeetat ja tähdet radallaan ja vuodenaikojen vaihtelun käynnissä. Qi ei ole vain teoreettinen käsite, vaan se nähdään kaikkea elämää ylläpitävänä luonnon perusominaisuutena. Ihmisen qi on osa luonnon suurta voimaa. 

qi on energiaa, taiji on energiaharjoitus

Qin vaikutus terveyteen

Qi voi olla ominaisuuksiltaan erilaista eri yhteyksissä. Energia voi olla esimerkiksi huonoa tai hyvää, dynaamista tai staattista, kuumaa tai kylmää jne. Meidän ihmisten qin laatu on suoraan verrainnollinen meidän terveytemme, mielemme ja elämänhalumme laatuun. 

Tasapainoinen qi vaihtelee lakkaamatta yin- ja yang-poolien välillä, ja on koko ajan liikkeessä. Sen liikkumiseen ja toimintaan vaikuttavat monet ulkoiset ja sisäiset seikat.

qi on energiaa

Kuin veden virtausta

Taolaiset ajattelevat qin olevan kuin vesi, yhtä välttämätön elämän ylläpitämiseksi. Qi myös toimii meidän kehossa kuin vesi luonnossa, liikkuen ja virraten omia reittejään pitkin. Terveytemme on tasapainossa, kun qi virtaa esteettä sisäelimiin, hermostoon, luihin, lihaksiin ja jänteisiin. 

Qi-energian liikkumista edistämään on aikojen kuluessa kehitetty monipuolisia harjoituksia, niin sisäisiä (nei dan) kuin ulkoisiakin (wai dan), henkisiä ja fyysisiä. Taolaisten harjoitusten tarkoituksena on tasapainottaa ja voimistaa qin liikkumista niin, että voimme nauttia hyvästä ja pitkästä elämästä, sekä auttaa ja edistää elämää myös kaikkialla ympärillämme.

Qi on energiaa

Studio Reinussa pääset oppimaan vanhan yang-tyylin taijia, kiinalaista energiaharjoitusta. Taiji-liikesarjat liikuttavat ja tasapainottavat qitä kehossamme. Lisäksi tunneilla tehdään erilaisia fyysistä voimaa lisääviä lämmittelyliikkeitä, hengitysharjoituksia, ohjattu rentoutuminen, sekä opitaan taolaisesta elämänasenteesta. Lue lisää taijista täältä.