Kuva: Arja Ahlfors

Kun minulta kysytään, mitä taiji Bai’Ou on, miten vastaisin? Selaan ajatuksiani, mietin, miten sen juuri tälle kysyjälle kertoisin. Kysymykseen voisi vastata tuhannella eri tavalla.

Viime aikoina on kuulunut paljon puhetta luonnon hyvää tekevästä voimasta. On todistettu, että luonnossa oleilu mm. laskee verenpainetta ja pulssia, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Jo metsämaiseman katseleminen antaa samat terveysvaikutukset kuin luonnossa oleskelu. Kuulemma lääkäreiden pitäisikin kirjoittaa luonto-reseptejä potilailleen. Kuvittele, miten hyvä vaikutus siis on sillä, että taijia harjoittaessasi kytket itsesi luonnon yhteyteen niin, että oma energiasi yhdistyy koko luonnon energian kanssa.

Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa, eli mielen suuntaamista pois kaikesta turhasta hälinästä. Mieli tyynnytetään ja havainnoidaan omaa olemista. Keho ja mieli yhdistetään. Taijissa käytämme Mindfulnessin taustalla olevia periaatteita monin tavoin. Ne ovat meille työvälineitä ja harjoittelun myötä tulevat luonnolliseksi jatkuvaksi olotilaksi.

Kun telkkarin aamuohjelmassa lihaksikas personal trainer esittelee kaikille sopivaa modernia kehonpainoharjoittelua, se näyttää kovin tutulta. Liikkeet sisältävät ihan samoja liikeratoja kuin Bai’Oun muoto ja oheisharjoituksina tekemämme aamuvoimistelun liikkeet. Pyörä on keksitty jälleen!

Äskettäinen jalkapallon suuri sensaatio, Islannin joukkue, sai pohtimaan sen menestyksen salaisuutta. Islantilaisia kuvailtiin kansaksi, jonka mentaliteettiin kuuluu, että kun jotain pitää tehdä, se sitten tehdään, eikä jäädä miettimään. He ovat aina valmiita heittäytymään haasteisiin ja uskovat, että mikään ei ole mahdotonta. Bai’Ou -taijin harjoittaja tunnistaa nämä piirteet. Ne ovat niitä viikinkikulttuurin voiman perinteitä, joita taiji myös tähdentää.

Jooga hoitaa kehoa ja mieltä. Se auttaa rentoutumaan ja antaa voimia. Elinvoima liikkuu chakrojen kautta. Samoin toimii taiji – pidemmän päälle vielä enemmän. Harjoittelun alkuaikoina flunssat pikkuhiljaa jäävät pois ja myöhemmin muut terveyden vaivat lievittyvät tai häipyvät kokonaan. Kärsivällisyys kasvaa ja hymykin on herkemmässä.

Helpompi olisi kertoa kysyjälle, mitä taijimme ei ole. Siinä on kaikki! Bai’Ou -taiji on kokoelma ihmiskunnan ikivanhaa viisautta tuotuna 2000-luvulle. Kiitollisina saamme ammentaa siitä voimaa ja iloa aina uudelleen ja uudelleen.

– Anne