Kuvat: Eija Siltari

Naantalissa asuva kolmen lapsen äiti, viiden lapsenlapsen isoäiti, vaihtoehtoisten hoitojen ja terapioiden, luonnonlääkkeiden sekä kuvataiteiden maailmaan perehtynyt, lapsesta asti luovuudelle omistautunut Heidi suorastaan hengästyttää laajalla elämänpiirillään. Tämä on kuitenkin vain vertauskuvallista: tosiasiassa keskustelu Heidin kanssa rauhoittaa ja saa mielen valoisaksi. Tulee tunne siitä, että kaikki on mahdollista eikä luovan elämän ja arjen välillä ole rajaa.  Tärkeää on vain olla ennakkoluuloton ja kuunnella mieltään ja kehoaan herkällä korvalla. Niin syntyy tasapaino ja löytyy oma tie kuljettavaksi.

 Taiji kuuluu muutaman vuoden tauon jälkeen taas Heidin elämään. Palataan kuitenkin aluksi ajassa 10-15 vuotta taaksepäin ja siihen, miten taiji löysi sinut/ sinä löysit taijin?

– Kävin toistakymmentä vuotta sitten usein Maarian Ruusuportissa kuuntelemassa musiikkia ja katsomassa teatteriesityksiä. Noina aikoina harrastin reikiä, ja sain sitä kautta kuulla Rein Siimin tulevan Maariaan luennoimaan taijista. En tuntenut häntä ennestään, mutta kimmoke kuuntelemaan menosta jäi jostain syystä elämään mielessäni ja päätin lähteä luennolle. Se innosti taijihin ja aloitin harjoittelun Anne Lamminpään ryhmässä. Kävin muutaman vuoden hänen ohjaamissaan harjoituksissa, joissa tehtiin ykkösosaa sekä vähän kakkosta ja kolmosta. Sitten muutin opiskelun vuoksi Helsinkiin ja taiji jäi tauolle. Taukovuosina en harrastanut lainkaan taijita. En kuitenkaan henkisesti jättänyt sitä; taiji jäi kytemään mieleen odottamaan uutta tulemista. Palattuani kotiseudulle löysin tietoa Anne Lamminpään harjoituksista ja soitti hänelle. Niin alkoi uusi taiji-aikani. 

Näistä ajoista on nyt kulunut noin vuosi. Miltä nyt tuntuu?- Hyvältä tuntuu. Pääsyä harjoituksiin odottaa aina. Kotona kuviota tulee tehdyksi vain harvoin. Tiedän hyvin, että päästäkseen syvemmälle taijitaidoissa, sitä pitäisi tehdä useammin kuin vain kerran viikossa harjoituksissa. Myös aamuvoimistelu on taijissa tärkeää. Sitäkin pitäisi tehdä enemmän kuin nykyisin teen, mutta olen itselleni armollinen ja toivon vähitellen tulevani ahkerammaksi kotiharjoittelijaksi. Tanssin ja käyn joogaamassa kahdesti viikossa, joten kehoni pysyy kunnossa, mutta tämä ei poista aamuvoimistelun tarvetta. Omalle keholleni taiji sopii paremmin kuin jooga. Taijista en luopuisi, jos pitäisi valita näiden kahden lajin välillä. 

Naantalin aikuisopiston taidekoulun käynyt Heidi harrastaa kuvataiteita; hän mm. maalaa muotokuvia akryylillä ja öljyllä. Edesmennyt opettajamme Rein Siim oli ammatiltaan kuvataiteilija ja arkkitehti. Hän piti hyvin tärkeänä Taiji-ryhmäläisille pitämiään kursseja maalauksesta ja piirustuksesta ja korosti taiteen kokonaisvaltaista merkitystä ihmiselle. Heidi on aina ollut luova ihminen, jolla on vahva intuitio. Näin tulee ilmeisesti aina olemaan. Miten taiji vaikuttaa luovuuteesi ja taiteen tekemiseen?

– Taiji vaikuttaa luovuuteen kokonaisvaltaisesti. Kehon energiasta tulee sen kautta tasapainoisempi. Taijin myötä ajatusmaailmaan tulee uusia ulottuvuuksia ja tilaa luovuudelle. Tämä ilmenee myös taiteellisessa ilmaisussa.Olet opiskellut monia ns. vaihtoehtoisia hoitoja ja pehmeitä parantamiskeinoja. Miten ne mielestäsi vaikuttavat taijihin vai vaikuttavatko ollenkaan?

– Erilaiset terapiat vaikuttavat niin, että kehon energiat liikkuvat tehokkaasti. Myös taiji tekee niin, mutta lisäksi se tasapainottaa energiaa. Tätä prosessia voi verrata vaikka puhelimen akkuun, jota ei saisi päästää aivan tyhjäksi. Puhelimessa pitää olla riittävästi virtaa ja sen tulee olla tasaista, jotta laite toimisi hyvin. Taijiharjoitukset toimivat ihmisen kehossa ja mielessä samaan tapaan. Virtaa tarvitaan ja sen tasalaatuisuus on tärkeää.

Oletko huomannut taijin vaikuttavan terveyteesi?

– Polvissani on kulumaa. Vaikka taijita tehdään seisten, vaiva on helpottunut taijin myötä. 2-osan kyykytkään eivät haittaa polviani. Tämä johtunee siitä, että taiji ”voitelee” niveliä ja tekee kehosta joustavamman. Kun kehon energia liikkuu tehokkaammin, se parantaa itsessään pienet vaivat ja auttaa kiinnittämään huomiota niihin kehon osiin, jotka tarvitsevat huolenpitoa. 

Taijissa korostetaan hyvän ja monipuolisen ravinnon merkitystä sekä keholle että mielelle. Mikä on oma suhteesi ravintoon?

– Ruokavalioni on monipuolinen ja kasvispainotteinen. Fytoterapiassa, jota nykyisin opiskelen, käsitellään paljon näitä asioita. Olen yrttien keräilijä ja voiteiden tekijä, valmistan myös yrttiteetä ja erilaisia uutteita. Nämä sopivat hyvin taijin kanssa.

Miksi ja kenelle suosittelisit taijita?

– Taijin avulla oma elämänlaatu paranee sekä fyysisesti että henkisesti. Oppii sen, ettei kannata pelätä pieniä kremppoja vaan voi tulla rohkeasti kokeilemaan harjoituksiin. Keho saattaa reagoida aluksi voimakkaasti, mutta pian huomaa energian vahvistuvan. Omalla kehollani oli aluksi vaikeuksia sopeutua tähän muutokseen. Kun aloitin toisen taiji-jaksoni, se kuitenkin reagoi kuten hyvään kotiinpaluuseen. 

– Taijissa on hyvää myös se, ettei ole erilaista ”rekvisiittaa”, ei ääniä tms. Harjoituksissa ei ole mitään ylimääräistä, vain taiji. Elämme meluisassa maailmassa. Siitä on tärkeää päästä välillä tauolle kuulemaan omaa sisintään ja kehoaan. Itseäni viehättää lajin monipuolisuus. Harjoitusten lopussa pidettävissä keskusteluhetkissä saa monia käytännön elämään ja arkeen liittyviä virikkeitä. Ryhmässämme on kivoja, avoimia ihmisiä. Olemme pieni joukko, jolloin syntyy läheisyys, mikä on tärkeää.

– Aloittelijan ei kannata pitää yllä kuvitelmia taijin ihmeitätekevyydestä. Anna muutoksen ilmetä rauhassa, tulla luoksesi. Kun vaan tekee taijita, alkaa pikkuhiljaa tapahtua. Chi ohjaa liikkeitä omalla voimallaan.       

Helena Virtanen