Taiji on energiaharjoitus

Taiji on monipuolinen harjoitus, jossa keskiössä on jatkuva liike. Studio Reinussa voit harjoittaa vanhan yang-tyylin taijia.

Studio Reinun taiji on perinteinen, erittäin vanhan Yang-tyylin energiaharjoitus. Mestari Rein Siim on tuonut sen Kiinasta Suomeen 1980-luvulla. Se ei ole itsepuolustus- tai taistelulaji, vaan omista sisäisistä voimista huolehtimista. Samoja luonnonmukaisia menetelmiä on harjoitettu jo tuhansia vuosia.

Taiji on energiaharjoitus, pysähtymistä liikkeessä. Harjoituksessa ihmisen luonnollinen voima (qi) vahvistuu ja lisääntyy liikkeen toimiessa yhdessä hengityksen kanssa. Taijin liike näyttää pehmeältä ja rennolta, mutta taijia tehdessä huomaat liikkeen sisältävän myös yllättävän paljon voimaa. Samalla kun vartalon liike virtaa hengityksen rytmissä, mieli rauhoittuu meditatiiviseen olotilaan. Arki, stressi ja kaikki muu jää sivuun. Olet vain tässä ja nyt.

Tunnet, että olet osa luontoa ja niin on hyvä.

Taijia harjoitellessa opit paremmin ymmärtämään mitä on olla osa luontoa ja sen toimintaa, sekä ohjaamaan voimiasi sen mukaan.

Taiji hoitaa niveliä, jänteitä ja selkärankaa. Jokainen harjoituskerta aloitetaankin fyysisellä lämmittelyllä. Tuntiin voi sisältyä varsinaisen taijimuodon lisäksi muita harjoituksia, esimerkiksi erilaisia hengitysmenetelmiä. Tunti päätetään rentoutumiseen ja usein vielä keskusteluun tehdyistä taijiharjoituksista ja niiden merkityksestä hyvän elämän näkökulmasta.

Opettajat: Anne Lamminpää

Alkeiskurssi

Alkeiskurssi kestää 6 viikkoa. Kurssilla harjoitellaan mm. taijikuvion 1-osaa, monipuolisia voimisteluliikkeitä, sekä taijin teoriaa. Lisäksi teemme hengitysharjoituksia ja lopetamme jokaisen tunnin ohjattuun rentoutumiseen. Alkeiskurssit alkavat kevät- ja syyskausien alussa.

Jatko-2

Jatkoryhmä 2 on tarkoitettu edistyneemmille taijin harjoittajille. Jatkoryhmän taijitunnit ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin alkeiskurssin tunnit. Taiji ei koskaan tule valmiiksi, ja tässäkin ryhmässä opitaan uutta jatkuvasti.

Jatko-1

Jatkoryhmä 1 on tarkoitettu niille, jotka osaavat jo 1-osan liikesarjan ja ovat tutustuneet lajiin. Tunneilla opetellaan esimerkiksi taijin 2- ja 3-osia, sekä syvennytään taijin teoriaan. Jatkoryhmän taijitunnit ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin alkeiskurssin tunnit.

Taijin luennot ja workshopit

 Taijiluennot ja worshopit ovat tarkoitettu pääsääntöisesti lajiin jo tutustuneille. Luennot toteutetaan hybridinä, joten voit osallistua joko paikanpäällä tai etänä. Luennot kestävät noin 2h sisältäen taijin teoriaa, tietoa ajankohtaisin ilmiöihin suhtautumisesta, voiman käsittelystä ja elämästä. Workshopeissa tehdään käytännön harjoituksia, esimerkiksi liikesarjoja.

Blogi

Taiji on joogan sukulainen

Todellakin, aluksi, silloin tuhansia vuosia sitten, taijin ja joogan alku oli yhteinen. Aikanaan ne kuitenkin lähtivät kehittymään eri suuntiin ja eri tavoilla. Vuoristoalueilla, joissa ilmasto oli ajoittain viileää, huomattiin liikkeessä tehtävän harjoituksen toimivan hyvin. Katso lisää

Jin ja Jang

Taijin teoreettinen tausta on taolaisessa maailmankuvassa. Taolaisuus on filosofia, joka kirjallisessa muodossa esitettiin noin 2500 vuotta sitten, pääasiassa teoksissa I Ching ja Tao te Ching. Sen keskeinen sanoma voidaan tiivistää seuraavasti: ”Hyväksy se, mikä on edessäsi, ilman että haluaisit tilanteen olevan toisenlainen. Katso lisää

”Eilinen taijiharjoitus oli kyllä ihmeellinen. Heti harjoituksen alussa tuli todella lämmin. Lähes kuuma. Sen jälkeen lämpö tasaantui ja energia alkoi virtaamaan tasaisemmin koko kehossa ja varsinkin vähän kipeytyneissä polvissani. Liike ja energia ikään kuin voiteli ja kuin pehmeästi hoiteli kipeäitä niveliäni ja lihaksiani. Harjoituksen viimeisteli kellahtaminen matolle, kuin pehmeälle sammalvuoteelle. Parasta oli antautua tuntemaan harjoituksen vaikutus, sekä kehossa että mielessä. Nyt on hyvä.”

Taijin jatkoryhmäläinen

”Aaa että, puistossa voimataijia! Aurinkoa, pieni tuulenvire, linnut, puiden havina ja 1,5 tuntia myöhemmin keho on auki. Selkä kiertyy, olkapäät toimii, polvinivelet on voideltu ja hengitys kulkee taas syvemmin. Mieli on kevyt ja noin 20 vuoden kokemuksesta tiedän, että nukun ensi yönä sikeästi kuin pieni possunpalleroinen. Kiitos tuhannesti!”

 

Susanna Valkama

”Kiitos, tämä oli juuri sitä mitä tarvitsin! Parasta oli se, kun oltiin ihan hiljaa.”

Taijin jatkoryhmäläinen

”Tuli rauha ja rentous.” ”Kaikki ajatukset häipyivät.” ”Jopa posket tulivat ihan pehmeiksi.” Harjoituksen ja rentoutuksen jälkeen: ”No onko kenelläkään nyt stressiä?” ”No ei ole!” ja naurut päälle.

Raision Mimmit ja Martat

”Harjoitus tuntui neljän viikon tauon jälkeen erityisen hyvältä. Energia lähti lempeästi taas virtaamaan läpi kehon, avaten loman aikana syntyneitä selän ja niskan jumeja. Oli myös ihanaa palata takaisin harjoituksen tuomaan rentouteen ja rauhaan, hoitamaan itseä.”

Taijin jatkoryhmäläinen