Mitä mindfulness oikeastaan on? Se on kaikkea sitä, mitä huomaamattasi harjoitat jo päivittäin –  kuin vahingossa. Se on hetki, kun luet tätä tekstiä keskittyen. Keskittyen vain ja ainoastaan tähän hetkeen. Annat tekstille kaiken huomiosi etkä tee mitään muuta. Tunnet käsien kosketuksen läppärilläsi tai tabletillasi. Tunnet laitteen, sen viileyden tai lämmön. Tunnet omien käsiesi viileyden tai lämmön. Olet läsnä. Mindfulness on tietoista läsnäoloa.

Mindfulness on se hetki, kun maltat bussipysäkillä hetkeksi nostaa katseesi pois kännykästä ja sen sijaan aistia kaikkea muuta ympärilläsi. Saatat huomata, miten kissa juoksee tien yli. Miten pakkanen on piirtänyt kukkasia bussikatoksen seinään. Miten puiden oksiin on yhtäkkiä ilmestynyt hentoja hiirenkorvia. Kuulet, miten linnut laulavat tai miten kissa naukaisee. Käännät kasvosi hetkeksi kohti tuulta, sadetta tai lämpöä ja tunnet niiden vaikutuksen iholla. Tunnet tuoksuja. Olet läsnä.

mindfulness on tietoista läsnäoloa

Mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon hetken voi meistä jokainen löytää esim. saunassa, omassa rauhassa ja hiljaisuudessa. Saunan lämpöön on helppo pysähtyä. Antaa silmien hetkeksi sulkeutua ja ajatusten häipyä. Olla läsnä.

Meditaatio on mindfulness-harjoitus

Melkein väittäisin, että pilkillä istuva mieskin kuin tietämättään meditoi. On hiljaa paikallaan, tuijottaa herkeämättä pieneen jäähän kairaamaansa reikään ja on pysähtynyt. On läsnä.

Koska suurin osa meistä elää urbaanissa ympäristössä joka on täynnä kaikenlaisia ääniä, hälyä ja ärsykkeitä, keskittyminen tietoiseen läsnäoloon voi välillä olla vaikeaa ja usein se vaan unohtuu. Meillä on taipumusta kulkea monesti kuin automaattiohjauksella. Näkemättä, kuulematta ja tuntematta muuta maailmaa ympärillämme. Siksi me kaikki tarvitsisimme lisää myös tietoisen läsnäolon harjoittelua. Mindfulness on tietoista läsnäoloa.

Mindfulness-harjottelu

Säännöllinen, lyhytkin päivittäinen harjoitus on kuin mielen kuntosalilla pistäytymistä. Kehon sijasta jumppautammekin aivojamme. Mindfulness-kurssille tai workshopeihin osallistumalla pääset helposti kokemaan tietoisen läsnäolon harjoittamisen vaikutuksia itseesi. Lyhytkin istumameditaatio voi tuoda kokemuksen sekä tyyneydestä, että kaikesta mielen sekamelskasta. Harjoittamisen avulla saat lisää ymmärrystä siitä, mitä kaikkea ajatuksissasi liikkuukaan ja etenkin siitä, ovatko kaikki omat ajatuksesi edes totta?

Mindfulness-harjoitteista on meille kaikille paljon hyötyä. Säännöllisen harjoittelun avulla opimme paremmin tunnistamaan omat tapamme ajatella, tulkita, tuntea ja reagoida eri tilanteissa. Samalla opimme yhä enemmän tuomaan tietoisuutta arkeemme ja ehkä toimimaan toisin. Toimimaan tavoilla, jotka ovat rakentavampia ja näin helpottavat selviytymistä arjen haasteista. Harjoittamisen avulla meistä saattaa myös tulla myötätuntoisempia itseämme ja muita ihmisiä kohtaan.

Sanotaan, että jos maailman kaikki ihmiset meditoisivat ja harjoittaisivat mindfulnessia, maailma olisi meille kaikille parempi paikka olla ja elää.

Varmasti me kaikki haluamme jollain tavalla olla mukana rakentamassa tätä parempaa maailmaa ja tulevaisuutta. Tietoisuustaitoihin tutustumalla ja harjoitukset omaan elämääsi mukaan ottamalla myös sinä voit olla osa tätä parempaa ja myötätuntoisempaa maailmaa.

Mindfulnessia Studio Reinussa

Mindfulnessia pääset harjoittamaan Studio Reinussa tänä keväänä workshoppien muodossa. Tammikuussa aloitamme Mindfulnessii ja Muhkupipoi -workshopissa 29.1. klo 17-19 tutkimaan tietoista läsnäoloa silmukkameditaatioiden kautta. Kevään muut workshopit ovat 26.2., 26.3. ja 23.4. Varaa paikkasi jo nyt http://www.varaaheti.fi/studioreinu ! Tarkista aikataulut ja hinnat tästä.